Neonova AB

Oj vad fort det gick, nu är snart sommaren här igen.

Jag vill börja med att välkomna alla nya läsare till detta nyhetsbrev. Det är mycket som har hänt sedan sist men här kommer i alla fall ett axplock av allt som jag skulle vilja berätta om.

Pict-O-Stat i final till Användarnas IT-pris

Pict-O-Stat har nominerats till Användarnas IT-pris av Hantverkargården i Ljusdal. För en par veckor sedan fick vi reda på att vi har kommit vidare och blivit en av fem finalister. Detta är en tävling där användare själva nominerar system de använder. Users Award som arrangerar tävlingen skriver på sin hemsida:

"Syftet med Användarnas Dag är att visa upp framgångsrika IT-lösningar från arbetslivet. Framför allt vill vi visa att det inte är tekniken som begränsar utan det handlar om attityder och metoder vid införande och utförande."

Den 30 maj så får vi reda på vem som har vunnit priset. Håll tummarna!

Läs mer om Users Award

Pict-O-Stat boende

I det förra nyhetsbrevet berättade jag om Pict-O-Stat Boende, versionen av Pict-O-Stat för boenden enligt LSS. Många av er läsare har väntat länge på detta men projektet har av olika anledningar blivit väldigt försenat. Nu har jag dock det glädjande beskedet att denna version är planerad att vara färdig i slutet på augusti.

Allt om hjälpmedel

I tidningen 'Allt om hjälpmedel' (nummer 1 2007) fanns det en artikel om Pict-O-Stat. För er som inte läste det numret så finns en länk till artikeln här nedan. I pappersversionen av tidningen fanns ett reportage från Vidkärrs dagcenter i Göteborg och i nätversionen handlar det om Hantverkargården. Hantverkargården är den verksamhet som har använt Pict-O-Stat längst tid och som var med i projektet under utvecklingen av systemet.

Läs artikeln i 'Allt om hjälpmedel'

Pict-O-Stat i Kalmar

Daglig verksamhet i Kalmar startade med Pict-O-Stat i höstas. Thomas Johansson som är ansvarig för Pict-O-Stat i Kalmar skriver så här om denna process:

För omsorgsnämnden i Kalmar är det viktigt att få svar på frågor hur våra kunder/omsorgstagare uppfattar våra tjänster. Sedan fyra år tillbaka har omsorgsnämnden formulerat tydliga mål att verksamhetens kvalitet och säkerhet ska följas upp ur personal-, omsorgstagare och anhörigperspektivet inom både i äldre- och handikappomsorg.

Inom äldreomsorgen har vi utvecklat en modell för detta. Inom handikappomsorgen har det tagit längre tid att hitta en modell att jobba efter men vi tror vi är på väg nu. Framförallt har det upplevts svårt att hitta former för att fånga omsorgstagarperspektivet. Genom olika projektarbeten har omsorgstagare varit delaktiga i att fastställa en brukarstyrd värdegrund för daglig verksamhet I Kalmar. Denna har senare fastställts i omsorgsnämnden.

Vi prövar oss också fram med modellen kvalitetsteam för uppföljning där brukare ingår i teamet. Kvalitetsteam arbetar främst med intervjuer och observationer som metod. Det är detta vi vill komplettera med en enkätmetod för att följa upp hur deltagarna i daglig verksamhet upplever att värdegrunden fungerar. Där har vi valt Pict-O-stat.

Resultatet kommer att redovisas till omsorgstagarna, verksamhetsföreträdare och politiker. Förhoppningsvis ska detta ge oss några svar på hur värdegrunden fungerar i verksamheten. Har jag något inflytande över min vardag i daglig verksamhet? Får jag vara med och besluta om viktiga saker?

Hursomhelst, spännande kommer det att bli.

Doft och olja

När jag tidigare i vår besökte Malmö fick jag höra talas om en daglig verksamhets-grupp som heter 'Doft och olja'. De sysslar med något som jag inte stött på tidigare inom daglig verksamhet och som jag därför gärna vill berätta om.

I denna grupp arbetar 10 brukare och två handledare med att tillverka olika hudvårdsprodukter. De köper in råvaror och tillverkar allt från grunden. Kokar, vispar, paketerar, gör etiketter, fyller flaskor och burkar samt säljer och fakturerar.

Av de saker som tillverkas kan jag nämna schampo, tvål, eteriska oljor, handkräm och mycket annat. Man kan lätt tycka att det låter svårt att tillverka dylika produkter men enligt Kerstin Åkesson (arbetsterapeut) är det mycket lättare än man tror. Produktionen innehåller också många moment så att alla kan vara med och göra de delar man tycker om och kan.

Läs mer om daglig verksamhet i Malmö och gruppen Doft och olja

Det var allt för den här gången och jag önskar er därmed en trevlig sommar och en skön semester!

Ingalill Fahlström
Kund- och produktansvarig
Järvsö Vårdinformatik

Om du inte längre vill ha nyhetsbrevet så kan du meddela detta till info@neonova.se