Neonova AB

Det blir långt mellan gångerna

Jag vill börja med att välkomna alla nya läsare till detta nyhetsbrev. Det är mycket som har hänt sedan sist men här kommer i alla fall ett axplock av allt som jag skulle vilja berätta om.

Hederspriset från Users Awards

Som ni fick veta för vad som nu känns som en evighet sedan gick vi och Hantverkargården till final med Pict-O-Stat i tävlingen Användarnas IT-pris. Tyvärr så vann vi inte men däremot fick vi hederspriset och det är ju inte fy skam det heller. Men det vi är mest stolta över är ändå den fantastiska motiveringen:

"...genom ett väl genomtänkt användargränssnitt i ett flexibelt kommunikationsverktyg kan brukarna ge uttryck för sina behov och intressen på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Införandet av Pict-O-Stat har radikalt förändrat arbetsförhållandena i den dagliga verksamheten för både en utsatt grupp brukare och för deras handledare. Arbetssättet med Pict-O-Stat är förebildligt för daglig verksamhet inom det kommunala ansvaret och bör kunna bidra till en väsentlig förbättring i livskvaliteten för brukare inom daglig verksamhet i hela landet."

Inte illa va!

Pict-O-Stat Boende

I det föregående nyhetsbrevet så var jag nog lite väl optimistisk när jag sa att systemet skulle vara klart i augusti, men nu börjar vi i alla fall närma oss målsnöret. För närvarande arbetar vi tillsammans med ett par boenden i Norrköping med en utvärdering av systemets enkätvy som har fått lite nya funktioner jämfört med den i Pict-O-Stat för daglig verksamhet.

Pict-O-Stat Boende

Projektgruppen har genom fokusgrupper validerat ett stort frågematerial och programmet kommer att levereras med ett frågebibliotek på ca 150 frågor. Vi har också identifierat och beskrivit fem kvalitetsfaktorer samt tagit fram ett utbildningsmaterial som beskriver dessa områden som kommer att finnas tillgängligt i systemet.

Det som också är nytt i Pict-O-Stat bo är ett stort antal förändringar i den administrativa delen där det kommer att finnas funktioner för att göra analyser och ta fram åtgärdsplaner direkt i programmet. I vår nuvarande tidsplan kommer systemet att vara färdigt och i skarp drift i maj. Så fort boendeversionen är klar så kommer vi även att börja flytta över nya funktioner och förbättringar till Pict-O-Stat för daglig verksamhet.

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för förseningen och hoppas att ni som redan har väntat länge kan hålla ut en stund till.

Boka guidad tur

Om du är nyfiken på hur Pict-O-Stat boende kommer att se ut så är du välkommen att boka en guidad tur i systemet redan nu. Det enda du behöver göra är att kontakta mig (Ingalill Fahlström) på telefonnummer 070 - 248 58 12 eller skicka e-post till ingalill@neonova.se. Denna visning av systemet är naturligtvis kostnadsfri och genomförs via telefon och Internet.

Inomhus och Utomhus

Inomhus / Utomhus

När vi skulle sätta Pictogram till frågebiblioteket för Pict-O-Stat Boende så upptäckte vi att det inte fanns några pictogram för inomhus och utomhus. Efter ett samtal med Specialpedagogiska institutet i Umeå så blev resultatet som du ser här till vänster. Snabbt och smidigt tycker vi.

FKS Inspirationsdagar

Snart går FKS årliga Inspirationsdagar av stapeln igen. I år är det den 13:e och 14:e mars som gäller. En skillnad detta år mot de föregående är att det inte är i Uppsala som dagarna hålls utan på Ersta Konferens i Stockholm.

Under dessa dagar så kommer vi bland annat att få lyssna på Marjana Tornmalm, leg logoped, Hjärnskadecentrum Stockholm, som föreläser om att använda bilder som kommunikationsstöd, Anna Derwinger, leg psykolog och Med, som berättar om minnet och de möjligheter som finns till kognitiva interventioner via träning eller andra stödinsatser.

Passa också på att besöka Klara Meras nya lokaler som visas på kvällen den 13:e. Besök FKS hemsida för mer information.

Daglig verksamhet i Mjölby

Handikappomsorgen i Mjölby har genomfört en utvärdering med hjälp av Pict-O-Stat DV. De har kommit fram till att brukarna i stort sett är nöjda med sin dagliga verksamhet och att jobbet är viktigt för dem. Däremot har man identifierat att brukarna upplever att de inte får vara med och bestämma så mycket som de skulle vilja.

Läs hela rapporten här
OBS! Mycket stor fil, kan ta tid att ladda ner.

Kontakta Christina Klasson om du vill veta mer om vad som har gjorts i Mjölby.

Seminariedag om metoder för webbaserade undersökningar

Den 3:e april ordnar Hjälpmedelsinstitutet en seminariedag om metoder för webbaserade undersökningar på Saturnus Konferens i Stockholm. Där kommer jag tillsammans med Klara Mera att hålla ett pass som handlar om kognitiv anpassning av brukarundersökningar. Läs mer på Hjälpmedelsinstitutets hemsida

Nästa nyhetsbrev

Nästa nyhetsbrev kommer inte bara att handla om Pict-O-Stat utan jag kommer även att skriva mer övergripande om kvalitetsarbete inom äldre- och handikappomsorgen samt lite om vår övriga verksamhet.

Jag kommer bland annat att ta upp hur vi arbetat med genomförandeplaner och dokumentation i omsorgsplaneringsverktyget Reflector, (som för övrigt även kommer att komma i en version för daglig verksamhet och boenden så småningom). Hoppas att ni kommer att finna även detta intressant.

Det var allt för den här gången och tveka inte att kontakta mig om det är något du funderar över eller om du vill titta närmare på något av våra system. På återläsande!

Ingalill Fahlström
Kund- och produktansvarig
Järvsö Vårdinformatik

Om du inte längre vill ha nyhetsbrevet så kan du meddela detta till info@neonova.se